Caraghiosul politicii dornene

Caraghiosul partidelor politice dornene constă în primul rând în faptul că aproape numai denumirea le justifică existenţa. “Cineva trebuie să facă şi politică!” Chiar aşa? Și unde e dovada că toţi aceştia, indiferent de coloratură, au făcut politică? În ce-a constat aceasta, pentru că dornenii n-au prea văzut-o?

Să reduci politica la a organiza vizitele şi adunările mai-marilor de la judeţ şi din capitală, asta nu înseamnă politică. Sau să te faci doar “preş”, că vine “preşedintele”, însoţit de miniştri şi de înalte oficialităţi, înseamnă să suferi de slugoism în stare cronică, iar invers, să te declari politician şi să nu ai reacţii la ce se întâmplă în comunitatea pe care ar trebui s-o serveşti, înseamnă să deconectezi cu bună ştiinţă un muribund de la aparatele care-l ţin în viaţă. Și cam asta au făcut domnii politicieni, fie ei consilieri locali, judeţeni, deputaţi sau senatori.

S-au mulţumit doar cu statutul şi cu protocolul, cu privilegiile funcţiei şi cu micile aranjamente pe care şi le-au făcut din banul public. Chiar recent am fost întrebat dacă nu demarez o anchetă jurnalistică legată de numărul mare de consilieri locali ale căror firme au contracte cu administraţia. Într-un moment în care oameni importanţi din Primărie sunt anchetaţi de A.N.I. pentru conflict de interese, mai există cineva care refuză să înţeleagă mecanismul democratic? Că nu se face?

Iar când vine vorba de lege, să fie atenţi la ce le-a transmis preşedintele Curţii Constituţionale, şi anume că orice ales local, de la votul pe care-l dă pentru aprobarea bugetului şi până la încheierea execuţiei bugetare, este direct răspunzător de cum se cheltuieşte banul public. De ce-au avut parte cetăţenii în toţi aceşti ani? Doar de scuze şi justificări.

Domnii consilieri locali au tot invocat faptul că executivul, în special primarul, e responsabil pentru cheltuirea banului public. Primăria se transformase în mentalul colectiv, conform spuselor acestor domni, într-un soi de SRI, din care nicio informaţie nu iese. Consilierii, în afară de atribuţii, mai au şi pârghii ce ţin de accesul la informaţii. Pot face interpelări în şedinţe sau chiar denunţuri dacă li se pare suspectă activitatea primarului sau a vreunui funcţionar.

Am fost pe punctul ca, în ultimii ani, unii dintre edilii noştri să fie arestaţi pentru atentat la siguranţa cetăţeanului. Când rămâi fără curent şi fără căldură, legea cam asta prevede. Ce-au făcut politicienii măcar pentru ca situaţia să nu se repete? Nimic. Unii îşi cheamă preşedintele de la judeţ, ca să ne spună NIMIC, iar ceilalţi îşi freacă mâinile de bucurie că vor avea cu ce să atace în campania electorală. Asta s-a întâmplat şi asta se întâmplă în continuare.

Aceleaşi scuze ni le-au servit consilierii judeţeni, care s-au tot plâns că-s “minoritari” la judeţ, ca să nu mai vorbim de parlamentarii autohtoni, care, indiferent de partidul care s-a aflat la putere, s-au plasat, de fapt, întotdeauna în… opoziţie. Oare după 26 de ani, cei care-şi asumă statutul de “politician” mai pot invoca la nesfârşit plasarea în opoziţie, adică locul de unde niciodată nu au făcut nimic? Și până când?

6 comentarii publicate:

  1. zavaidoc

    Mare grija , mare, aveti grija la denigrare, cum naiba nu avem clasa politica in Dorna, uitati-va cum si cat de bine le înfloresc afacerile. Dornenii? Ce naiba le trebuie lor afaceri si locuri de munca, promisiunile mincinoase o data la 4 ani, dehhh… prosti locuitori, fie ca se supara sau nu. Adevarul nu trebuie sa supere! Prosti locuitori si usor de mintit, vin imediat alegerile si… iar vor primi cu desagii de la altii alte promisiuni.

  2. DacicusLibertus

    Bravo, bine zis… in loc sa creeze mii de munci prin absorbtia fonduriilor europene, sa creeze o infrasctructura ideala pentru mediul de afaceri, un aquapark, helioport ( cu 1/2 helicoptere pentru urgente si turisti sa vina la cazinou sa lase milionele de euro saptamanal un fel de fata morgana de monaco, ehhhh, de seama, investitori, etc, etc , ehh dar uite ca numai ce am zis mai sus ca se inchide robinetul fondurilor europene….si gata se vor face toate cele numai cu bani de la bucale,,ehh vor veni vremuri bune pentru unii….la luat faina si uleiul experiat…ironia tot din ”fonduri europene”, deocamdata netul este ca platim mai mult decat luam, in special dornenii.

    http://www.ziare.com/fonduri/fonduri-ue/avertisment-romania-risca-sa-piarda-fonduri-europene-la-finalul-anului-1408413

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.