Vatra Dornei a găzduit o etapă de Cupă Mondială la Sanie pe Pistă Naturală

scris de Stelian Borhan
în Sport
23 ian. 2016
23 ian. 2016, ora 10:48

A treia etapă a Cupei Mondiale la Sanie pe Pistă Naturală, care s-a desfăşurat la Vatra Dornei, între 14 și 17 ianuarie, şi-a desemnat câştigătorii. În oraşul staţiune s-au întâlnit cei mai buni sanieri, reprezentanţi a 16 naţiuni, printre ei numărându-se campionii mondiali şi europeni, competiţia fiind considerată „ultima repetiţie” pentru Campionatul Mondial de sanie pe pistă naturală găzduit anul viitor de Vatra Dornei.

Sorin Buta, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie, a declarat: „Suntem mulţumiţi că ne-a ajutat vremea şi totul a fost perfect, competiţia s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii, participanţii sunt încântaţi de condiţiile de concurs, sunt foarte mulţumiţi de găzduire şi ospitalitatea cu care sunt primiţi în fiecare an. Nu au fost foarte multe zile pentru această competiţie, de aceea programul a fost foarte concentrat.

Anul acesta a fost o competiţie strânsă, s-a câştigat la zecimi sau chiar sutimi de secundă, aşa cum se întâmplă de obicei în sporturile de iarnă. Această etapă de Cupă Mondială a fost un exerciţiu pentru ceea ce se va întâmpla anul viitor la Vatra Dornei, Campionatul Mondial de Seniori, o competiţie extrem de importantă, căreia Federaţia Română de Bob şi Sanie, Federaţia Internaţională de Sanie şi autorităţile locale îi acordă deja o atenţie deosebită”.

Valoarea competiţiei, dată de calitatea pârtiei

De la prof. Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, principalul organizator al competiţiei, am aflat că, la fel ca în ultimii ani, indiferent că această competiţie se desfăşoară în ianuarie sau februarie, temperaturile pozitive sunt principala problemă, fiind şi ţări care au renunţat la organizarea acestei competiţii din această cauză.

cupa_sanie_2

“Din fericire, sportiva noastră Anişoara Hutopilă s-a calificat în Cupa Mondială şi avem în finala acestei competiţii doi băieţi, Ciprian Tazlaoanu şi Adrian Filimon, şi o fată. Cupa Mondială este de un nivel mult mai ridicat competiţional faţă de Cupa Naţiunilor”, ne-a declarat prof. Octavian Pungovschi.

Petronela Ivan, locul al IV-lea în Cupa Naţiunilor

Ziua de sâmbătă a început pe pârtia de sanie naturală „Bucovina” cu calificările la sanie simplu masculin, simplu feminin şi sanie dublu şi cu concursul din Cupa Naţiunilor la cele trei categorii. În calificări, la toate cele trei probe s-au impus sanierii italieni. La simplu masculin, Alex Gruber şi Patrick Pigneter au înregistrat acelaşi timp, 47 secunde și 69 sutimi, la simplu feminin s-a impus italianca Evelin Lanthaler, cu 48 secunde și 62 sutimi, iar la proba de dublu cel mai bine clasat a fost echipajul Italiei, format din Pigneter Patrick şi Clara Florian, 50 secunde și 56 sutimi.

cupa_sanie_3

Dacă la dublu nu am reuşit să ne calificăm nici la Cupa Naţiunilor şi nici la etapa de Cupă Mondială, la simplu feminin s-au calificat trei sportive de la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, Anişoara Hutopilă pentru Cupa Mondială, Nicoleta Burlui şi Petronela Ivan pentru Cupa Naţiunilor.

Petronela Ivan a reuşit să obţină un onorant loc IV, cu 59 secunde, 54 de sutimi, la o secundă şi 9 sutimi diferenţă de ocupanta locului III, Marketa Kosova, din Cehia, în timp ce Nicoleta Burlui a ocupat poziţia a VI în Cupa Naţiunilor simplu, feminin.

Proba de dublu, câştigată de Italia

Italienii Patrick Pigneter şi Florian Clara au plecat din start ca favoriţi ai competiţiei de dublu şi au reuşit să termine competiţia pe primul loc, urmaţi la o secundă şi 38 de sutimi de austriecii Rupert Brueggler şi Tobias Angerer. Dubloul austriac a confirmat şi în acest an nivelul ridicat de pregătire, cu toate că ruşii Aleksandr Egorov şi Petr Popov s-au prezentat într-o formă foarte bună cu o săptămână înainte de a evolua acasă, în etapa a IV de Cupă Mondială de la Moscova, care se va desfăşura în perioada 22 – 24 ianuarie 2016 .

Anișoara Hutopilă, locul al 13-lea în clasamentul general

“Mă bucur că m-am calificat în Cupa Mondială, chiar dacă acest lucru a fost posibil de pe poziţia a XV–a , pentru că anul competiţional 2014 – 2015 l-am ratat în urma unei accidentări. Revin după doi ani pe pista de sanie de la Vatra Dornei, mai am un pic de frică, este normal după accidentul avut, dar mă bucur că am reuşit să revin să concurez acasă, cu toate că nu am avut decât trei zile de antrenament, ceea ce este foarte puţin, dar totul a depins de condiţiile meteo. Sper că rezultatul obţinut îi mulţumeşte pe antrenorii mei”, a declarant Anişoara Hutopilă.

cupa_sanie_1

România, locul al IV-lea la proba pe echipe

Primul loc a fost ocupat de echipa Italiei, pe locul doi s-a clasat echipa Rusiei, pe locul trei a fost cea a Austriei, echipa României, formată din Anişoara Hutopilă, simplu, feminin, Adrian Filimon, simplu masculin şi dubloul Bogdan Moroşanu – Ciprian Tazlaoanu ocupând locul al IV-lea.

Departajarea între primele trei clasate s-a făcut la sutimi de secundă, iar diferenţa dintre Rusia şi Austria a fost dată de dubloul rus, până la coborârea acestora câştigătoare fiind Austria.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.