Boomerang: „Fata Morgana” dorneană

scris de George Teo Șaptefrați
în Opinii
21 ian. 2016
21 ian. 2016, ora 21:05

În al doilea deceniu al secolului al XXI-lea, mica noastră localitate, cu „mofturi” de municipiu, s-a trezit, după ani de coșmar, când venirea iernii, pentru cei care locuiau în blocurile moștenite din „epoca de aur”, reprezenta o perioadă de anduranță, că o „minune” era pe cale să se întâmple: o centrală nouă apărea în localitate și spre entuziasmul tuturor și în special al administrației locale, funcționa cu rumegușul care zăcea aruncat pe toate văile pâraielor, a locurilor virane sau pe marginea drumurilor.

Cu „surle și trâmbițe”, angajați ai primăriei au bătut la ușile locatarilor din blocurile înnegrite de fumul sobelor înghesuite prin diverse colțuri ale apartamentelor. Sloganul anului 2004 era „rebranșați-vă cât mai mulți la noua centrală și prețul la încălzire va fi din ce în ce mai mic!”

Entuziaști, dar și naivi, frustrați ani la rând, în propria casă, de un confort minim, am făcut pasul decisiv și ne-am rebranșat. Iernile 2004-2005, 2005-2006 și 2006-2007, au fost pentru locatarii din cartierul Unirii, care erau, la vremea aceea, singurii beneficiari ai „minunii” ceva de domeniul fantasticului! Să ai căldură și apă caldă non-stop și să stai în tricouri cu mânecă scurtă și de prea cald să stai cu geamurile deschise, era ceva care nu se mai întâmplase de când călcaseră prima dată în aceste tipuri de case.

„Băieții deștepți” ajunsi la putere după ’89 și-au dat seama că „jucăria” pe care puseseră mâna poate și trebuie să devină o momeală electorală care să le aducă voturi pe bandă rulantă ani la rând. Și astfel o centrală de cartier, cu putere energetică limitată, a fost încet, încet, forțată să alimenteze un oraș întreg, dincolo de orice posibilitate tehnică pe care o avea prin proiectare. Confortul din primii trei ani de exploatare au început să diminueze, iar sincopele centralei să fie din ce în ce mai dese. Ajunsă pe mâna unor cârpaci, care nu prea știau ce să-i facă, centrala, de la an la an, făcea din ce în ce mai greu față suprasolicitărilor.

Atunci a apărut la Dorna „Fata Morgana”! O centrală termică pe cogenerare, de ultimă generație, pe gaz metan, ce urma să producă energie electrică și energie termică pentru tot municipiul. S-a construit repede și nimic nu părea să ne ofere vreo surpriză în realizarea „visului de aur” al dornenilor – asisurarea energiei termice!

pg3CentralaTermica copy

Numai că, dragii noștri politicieni, indiferent de cine a fost la putere, au început să-și pună bețe în roate, interesele personale fiind cele mai importante, cetățenii necontând în această ecuație a puterii. Gazul a devenit un motiv și un subiect de campanie electorală, investiția făcută din bani publici devenind una ciclică, din patru în patru ani, după care totul intra în uitare. A existat un moment de tresărire, când gazul a ajuns la Câmpulung, în iarna lui 2013. Cu toții am sperat atunci că, ajuns acolo, își va face curajul și va trece Mestecănișul. Dar nu a fost așa.

„Gâfâind” gazul nu s-a putut „târâi” decât până la Pojorâta. La 24 de kilometri de Vatra Dornei acesta nu mai este dorit și în bazinul dornelor! Mai direct sau mai voalat, în ultimele luni ale anului 2015, „actori” principali în ultimii 26 de ani, ies rând pe rând la rampă încercând să se disculpe și să își arunce vina unii altora, uitând că noi, cei care le-am dat votul, nu avem nevoie de justificări, pentru că ele nu vor înlocui gazul metan.

Și în plină campanie de „fandoseli” politice, de sărbători centrala termică iar nu a putut face față, temperatura în apartamentele orașului scăzând simțitor și aducând aminte dornenilor de iarna 2010-2011, când un primar de poveste plătea nu cantități de rumeguș ci kilometri parcurși de mașinile de transport, iar noi aveam în apartamente cel mult 12 sau 13 grade.

Și suntem la mijocul iernii și nu știm ce va urma.

Un lucru este foarte clar în acest moment: „jucăria electorală” a băieților de la „butoanele” politice s-a stricat și este pe cale să-i lase fără un atu important în viitoarele campanii electorale. O centrală termică, construită acum opt ani, ce valora miliarde la momentul terminării construcției, este în acest moment abandonată, fără nici o garanție că va mai fi pusă în funcțiune vreodată, uzată moral, fără să fi produs niciun kw/h sau o gigacalorie!

Mulți vor spune: „să-și asume răspunderea cei care au promis și nu s-au ținut de cuvânt”. Care răspundere? Cea politică? Și pe noi cei care înghețăm în casă, pe bani grei, cu ce ne va încălzi? Ei, după atâția ani, și-au făcut plinul pe banii noștri și își pot, la un moment dat, permite să se retragă, deși se doresc veșnici în funcții. Dar noi, plătitorii de rând de taxe, impozite, servicii de proastă calitate la prețuri occidentale cum rămâne?

Până când vom mai plăti incompetența celor care nu se mai dau duși din fruntea unor instituții care ar trebui să fie în slujba noastră și nu a lor? Vom fi captivii unei eterne „fata morgana”?

5 comentarii publicate:

 1. iorga spune:

  Mda, intradevar, un orasel aflat in plin declin avand moft de municipiu, probabil multi dorneni nu stiu cum arata intradevar un municipiu, si nici multi romani, este oare de mirare ca multi, prea multi romani si, si dorneni nici nu stiu ca oamenii cu cat sunt mai saraci sau … saraciti si needucati, pot fi manipulati chiar fara sa stie asta, cazuti in plasa unor samsari dornici sa-si aranjeze propriile afaceri, dornenii ca si restul de prea multi romani, suporta consecintele propriei prostii si indiferete. Putini, foarte putini sunt aceia care cred ca, dornenii ca si restul romanilor se vor trezi si ii vor evacua pe samsarii care, ii mint de atatia ani si tot de atatia ani, ii fura si manipuleaza mizerabil de murdar, adevararti cameleoni deghizati in oameni.

 2. Anonim spune:

  Nu înțeleg de ce nu se implementează un proiect cu bani europeni pentru o centrală geotermala, care înseamnă costuri minuscule pentru producerea căldurii. Am uitat primăria este plină de oameni incompetenți care nu știu pe ce lume trăiesc. Toate tarile nordice folosesc încălzire geotermala, si vorba aia aia chiar au ierni geroase. La alții se poate, la noi mai trebuie să treacă probabil vreo 5 generații.

 3. druidu spune:

  Stimati cetateni fondurile europene se dau la Infinit, sunt alte tari care astapta gen Croatia,Serbia, etc. mai bine puneti mana la treaba si cititi minunea cu primarul din pestera care fara bani europeni a dezvoltat localitatea…etc…
  http://www.evz.ro/minunea-din-pestera-primarul-nu-fura-nu-isi-bate-joc-de-banii-publici-si-a-transformat-comuna-intr-o-mica-elvetie.html

 4. DacicusLibertus spune:

  Eroul local, un adevarat dac liber, jos palaria pentru nea Maxim din Valea Putnei. De ce nu exista mai multi ca tine poate si in „Dacia libera” Dorna?

  http://www.monitorulsv.ro/Local/2016-02-01/Consiliul-Judetean-Suceava-lasat-in-fundul-gol-in-cazul-gropii-de-gunoi-de-pe-Mestecanis

 5. dacicuslibertus spune:

  Se inchide robinetul…adio fonduri europene..nu ca le am si folosit unii…vin vremuri tulburi pentru unii…unii se facura ca fura alti fura ce facura…
  http://www.evz.ro/uniunea-europeana-vrea-sa-aloce-crizei-imigratiei-fondurile-destinate-statelor-est-europene.html

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.